Het lokaal bestuur Aalter heeft de aankoop van het kloostergebouw van Knesselare definitief afgerond. Daarmee komen de plannen voor een nieuw, multifunctioneel ontmoetingscentrum op de kloostersite in een stroomversnelling.  

Het lokaal bestuur en de Broeders van Liefde bereikten vorig jaar al een akkoord over de aankoop. Nu de akte verleden is en de koop definitief beklonken, ligt de weg helemaal open voor de sloop van het uitgeleefde klooster en de bouw van een nieuw, gemeentelijk centrum in het hart van Knesselare, waar verschillende functies zullen verenigd worden.

Kinderopvang, bib, academie en KMTO onder één dak

De nieuwbouw, die plaats zal bieden aan de kinderopvang, bibliotheek, academie, KMTO (Knesselaars Muziek- en Toneelonderwijs) en het rijke verenigingsleven, wordt het bruisende hart van Knesselare. Het project kost 5,5 miljoen euro.

Ook optredens en toneelvoorstellingen

Socio-culturele verenigingen zullen gebruik kunnen maken van een polyvalente zaal met een capaciteit van 350 personen voor (muziek)optredens, toneelvoorstellingen en andere grote evenementen. Naast de grote polyvalente zaal, komt er ook nog een tweede ruimte die opgesplitst kan worden voor vergaderingen of kleinere activiteiten. Een goed uitgeruste keuken om bijvoorbeeld kookworkshops te geven, een repetitielokaal voor elektronisch versterkte muziek en een parking voor auto’s en fietsers maken het plaatje compleet. 

Aalter kiest voor een gebouw van de toekomst dat dynamiek moet uitstralen, duurzaam, open en toegankelijk is én niet onopgemerkt zal blijven.

 

Kiezen uit drie ontwerpen

In afwachting van de definitieve aankoop, werkte het lokaal bestuur het voorbije jaar achter de schermen al verder aan de voorbereidingen. Aalter kiest daarbij voor een Design & Build-overeenkomst, waarbij één partner instaat voor zowel het tekenen als de bouw van het project. Er zijn nog drie van de negen kandidaten in de running. Zij zullen volgend voorjaar een ontwerp indienen.

 

Supersnelle, veilige verbinding

Intussen zijn ook de sonderingswerken en het archeologisch vooronderzoek op de site achter de rug en komt er tussen het gemeentehuis Aalter-centrum, het Contactpunt Knesselare en de Kloosterstraat ook nog glasvezelkabel. Het gaat om een investering van 350.000 euro in een toekomstgerichte, snelle en veilige digitale verbinding tussen de verschillende gemeentelijke sites.

Enkele cijfers

  • de totaal bebouwde oppervlakte zal ca. 2000 m² innemen;
  • de ruime polyvalente zaal zal een kwart innemen (500 m²);
  • de bibliotheek zal 250 m² innemen;

Tel daarbij de BKO, de Academie en voldoende polyvalente vergaderruimte en de totale oppervlakte van 2000 m² is meteen optimaal ingevuld. Bovendien zal het gebouw zo goed als energieneutraal worden.

  • Gebouwen & infrastructuur
  • Kinderopvang
  • Cultuur