CD&V Aalter wil na de gemeentefusie nu ook de fusie tussen verschillende verenigingen stimuleren. Clubs uit eenzelfde sector die de fusie willen aangaan, krijgen drie jaar lang een dubbele subsidie.

Aalter en Knesselare hebben zich in 2018 aan een fusie gewaagd, en gaan nu als één gemeente verder. Goed voor maar liefst 293 erkende verenigingen, en dat is veel. Om ook de verenigingen meer slagkracht te geven, stimuleert de gemeente nu de fusies tussen verenigingen. Als ze daar zelf voor openstaan, in ieder geval.

Schepen Mathias Van de Walle:

Omdat Aalter en Knesselare een geslaagde fusie aangingen, hebben we nu ook iets nieuw in het leven geroepen: de fusiesubsidie. Indien verenigingen uit eenzelfde categorie — bijvoorbeeld de sport — fuseren, dan belonen we die fusievereniging met een bonus. Het systeem zit zo in elkaar dat de subsidies die de verenigingen voorafgaand aan hun fusiejaar ontvingen, worden opgeteld en gedurende drie jaar worden verdubbeld. Concreet voorbeeld: vereniging X krijgt 1.500 euro en vereniging y krijgt 1.500 euro. Bij een fusie zal de nieuwe vereniging die ontstaat uit X en Y gedurende drie jaar een gegarandeerde subsidie ontvangen van 6.000 euro.

Het is er de gemeente niet echt om te doen om minder verenigingen te hebben, maar wel om voor sterkere verenigingen te zorgen.

Schepen Mathias Van de Walle: 

We willen zo'n bonus geven, omdat we structurele samenwerking tussen verenigingen willen belonen. Zij die de moed hebben om die stap te zetten — zoals dat bij de gemeenten Aalter en Knesselare het geval was — krijgen dus een financiële stimulans. Geheel vrijblijvend, zonder dat we iets verplichten. Het is aan onze verenigingen om daar zelf over te oordelen. We zullen zien of er na de vrijwillige gemeentefusie ook een vrijwillige verenigingenfusie komt. De nieuwe codex is vanaf nu in werking, dus de aanvragen kunnen nu ingediend worden.

Nieuwe codex

Na de fusie heeft Aalter werk gemaakt om alle subsidiereglementen, retributiereglementen en huishoudelijke reglementen van het prefusiebestuur Aalter en Knesselare te bekijken en te vernieuwen. Vroeger had iedere dienst, gaande van sport tot cultuur, een eigen reglement, waardoor er in totaal 28 reglementen waren. Al deze oude reglementen vervallen. In de plaats komt er nu één codex waarin alle regels voor de verenigingen en feestcomités opgenomen zijn.

Schepen Mathias Van de Walle: 

Aan de hand van deze nieuwe codex maken we ook werk van een nieuw digitaal evenementenloket voor zalen- en materialenverhuur. We willen onze erkende verenigingen optimaal blijven ondersteunen. Ook met het verder gratis gebruik van gemeentezalen, het gratis gebruik van materiaal en heel wat gratis promotiematerialen. Verenigingen uit Knesselare voelen zeker dat verschil, want in het prefusiebestuur was dat daar zo niet. Bepaalde verenigingen moesten daar meer dan 5.000 euro per jaar betalen. Een groot verschil met de gratis ondersteuning van vandaag. 

Artikel door Joeri Seymortier voor Het Laatste Nieuws. Gepubliceerd op 12 oktober 2021.

  • Lokale besturen
  • Financiën